تصمیم درباره مذاکره به عهده عراقچی و پزشکیان نیست
یک کارشناس مسائل سیاست خارجی گفت: تصمیمگیری درباره مذاکره با آمریکا در اختیار نهادهای بالادستی یعنی شورای عالی امنیت ملی است و نه لزوما شخص رئیسجمهور یا وزیر امور خارجه.
اخیرا چه از سوی رئیسجمهور و چه از سمت وزیر امور خارجه کشورمان بحث مذاکره با آمریکا مطرح شده است؛ موضوعی که به نظر برخی میتواند در شرایط کنونی راهگشا باشد اما آیا واقعا چنین است و آیا امکان عملی این موضوع در برهه فعلی وجود دارد؟
علی بیگدلی، تحلیلگر مسائل سیاست خارجی، درباره این موضوع به «نامهنیوز» گفت: «تصمیمگیری درباره مذاکره با آمریکا در اختیار نهادهای بالادستی یعنی شورای عالی امنیت ملی است و نه لزوما شخص رئیسجمهور یا وزیر امور خارجه. آقای پزشکیان در مصاحبه اخیرش نشان داد که شخصا تمایل دارد مذاکره مستقیم با آمریکا در بگیرد زیرا مشکلات معیشتی به شدت گریبانگیر مردم شده است و او به صفت فردی دوست دارد که هرچه سریعتر تحریمها برداشته شود اما شرایط به این سادگیها نیست و مسائل پیچیدهای میان ایران و آمریکا وجود دارد».
او ادامه داد: «آقای گروسی تا ماه مارس یعنی یعنی تا نزدیک عید نوروز باید گزارشی جامع از وضعیت اقدامات هستهای ایران به شورای حکام ارائه دهد که اگر این گزارش رضایتبخش باشد تازه در آن صورت ایران باید اجازه دهد که بازرسهای آژانس از سایتهای هستهای ایران بازدید کنند. مسئله بعدی نگاه خود ترامپ است. او در سال ۲۰۱۸ که آمریکا را از برجام خارج کرد گفت که باید یک قرارداد جامعی میان آمریکا و ایران منعقد شود که موضوعات آن قرارداد فراتر از بحث هستهای ایران باشد. منظور او کنترل برد موشکی ایران بود. از طرفی او نفوذ ایران در منطقه به پایان برسد. همه اینها وضعیت را پیچیده میکند و اگر سخن از مذاکره با آمریکا میشود باید در نظر گرفت که ایران تن به چنین شرایطی میدهد یا خیر. بنابراین صرف گفتن مذاکره با آمریکا از سوی آقای پزشکیان یا آقای عراقچی نمیتواند ملاک عمل باشد؛ چه آنکه اصلا تصمیمگیری در این حوزه در اختیار آنها نیست».
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی همچنین بیان کرد: «با این همه چارهای جز گفتوگو با غرب و مشخصا آمریکا وجود ندارد زیرا شرایط اقتصادی به شدت نابسمان است و هرچه قدر دیرتر مذاکره انجام شود، آسیبهای اقتصادی بیشتر میشود. روسیه هم توان احیای اقتصاد ایران را ندارد. با این اوصاف تنها راه رفع اختلافات با غرب است».
بیگدلی در پایان گفت: «دیدار اخیر آقای پزشکیان و آقای پوتین را نمیشود مبنای حرکت آینده ایران و روسیه دانست. روسیه خودش در وضعیت بیثباتی قرار دارد. از طرفی روسیه در کشورهای عربی منافع و ملاحظاتی دارد؛ به خصوص در حوزه نفتی. به این دلیل نمیتواند بیش از اندازه نزدیک به ایران شود. روسیه توان سرمایهگذاری بالایی هم ندارد که امید داشته باشیم بتواند در ایران سرمایهگذاری کند. چین هم که توان اقتصادی دارد، چنین کاری را انجام نمیدهد زیرا نمیخواهد بازارهای کشورهای عربی و آمریکا را از دست بدهد. به احتمال بسیار زیاد ظرف دو-سه ماه آینده ترامپ به جنگ روسیه و اوکراین پایان میدهد و بخشهایی اشغالشده اوکراین به روسیه ملحق میشود و زلنسکی هم در انتخابات اوکراین پیروز نمیشود و دولت او به پایان میرسد تا روسیه هم راضی باشد زیرا مردم اوکراین هم دیگر تمایلی به ماندن زلنسکی در قدرت ندارند. با این اوصاف نمیشود چندان بر روسیه حساب باز کرد».
منبع: نامه نیوز